Категорії Інформація
Каси Додати подію
ONUKA

ONUKA

сучасне звучання українських музичних традицій

Біографія і творчість

Дата створення:2013

Кількість учасників: 7

Кількість інструментів:11

Хто чия ONUKA?

Новий самобутній електронний гурт, що використовує традиційні народні інструменти і створює справді ні на що не схожі містичні та глибокі композиції відразу захопив меломанів не тільки в Україні, а й за її межами. Вокалістка гурту Наталія Жижченко назвала свій гурт на честь свого дідуся – видатного майстра народних музичних інструментів Олександра Шльончика. Окрім відродження фольклорних інструментів на рахунку майстра й виховання двох сучасних електронних музикантів – Наталії Жижченко та її брата Олександра. За словами виконавиці, саме дідусь зробив їй першу сопілку та навчив розуміти Батьківщину. Свою освіту Наталія продовжила у музичній школі, де навчилася грати на фортепіано, скрипці та флейті. За освітою Наталія етнокультуролог, що безумовно допомагає їй розуміти усю глибину українських музичних традицій та вдало поєднувати їх з електронним звучанням.

Історія гурту

Свої перші спроби складання музичних творів за допомогою синтезатора Наталія розпочала ще у 10 років, а у 15, під впливом старшого брата остаточно захопилася електронною музикою. Разом з братом Наталія грала у першому українському електронному гурті, який виступав наживо і мав назву Tomato Jaws. Паралельно дівчина почала співпрацю з російським музикантом Артемом Харченком. Вже тоді Наталія поєднувала українські народні інструменти з надсучасними можливостями електронних іпристроїв. Влітку 2013 року співачка остаточно вирішила зайнятися сольною кар’єрою. Певно не останню роль у цьому відіграло знайомство з Євгеном Філатовим - лідером електронного гурту The Maneken.Їхні професійні стосунки почалися задовго до того. А у травні 2014 року проект ONUKA презентував свій перший англомовний сингл «Look». Вже тоді електронну музику було поєднано зі звучанням сопілки та бандури, що стало досить успішним експериментом. Мініальбом одразу посів четверте місце в українському сегменті ITunes

Початок злету

Влітку 2014 року ONUKA вперше виступила перед публікою наживо під час спільного концерту з гуртом The Maneken. У жовтні того ж року музиканти випустили свій дебютний альбом ONUKA. Платівка поширювалася у вільному доступі і за кількістю скачувань одразу обійшла Океан Ельзи. Диск складався з 10 треків, 8 з яких було виконано англійською мовою. Після виходу платівки та її презентації у просторі Sentrum, українських музикантів помітив американський музичний лейбл Most Addictive Record та випуств сингл «Zavtra». За версією «Сultprostir» гурт отримав звання дебют року, а перша платівка стала альбомом року.

У 2015 році грут було відібрано серед інших українських гуртів для участі у міжнародному музичному фестивалі Sziget, який щорічно відбувається в столиці Угорщини Будапешті.

У лютому 2016 року вийшов другий альбом «Vidlik», присвячений 30-й річниці аварії на ЧАЕС. Для Наталії Жижченко це дуже особиста історія, оскільки її батько був ліквідатором у квітні 1986 року і певний час працював у зоні відчуження. У композиції «1986» Наталія вперше виконала партію на терменвоксі, а також використала реальні записи переговорів диспетчерів у день аварії. Після виходу платівки, телеканал 1+1 заявив, що використає музику ОNUKA під час створення фільму до річниці трагедії.

Перший сингл з нового альбому гурту «Mozaїка» було представлено 7 липня 2017 року, у записі композиції взяв участь Ерік Муке, засновник гурту Deep Forest. Того ж року фронтвумен ONUKA увійшла до топ-100 найуспішніших жінок України. Також організатори конкурсу Євробачення, що проходив у Києві, запросили гурт виступити у фіналі конкурсу у якості зіркового гостя. А у березні 2018 року ONUKA презентувала свій третій альбом.

Музична родина

Музикантка одружена з Євгеном Філатовим, який наразі є головним композитором, саунд-продюсером, арт-директором та аранжувальником проекту ONUKA. Окрім подружжя в проекті беруть участь клавішниця Дарина Серт, ударниця Марія Сорокіна, бандурист Євген Йовеко. Наталія грає у гурті на перкусії, сопілці, окарині та інших інструментах.

Альбоми

2014- Look

2014 –Оnuka

2016-Vidlik

2018 – Mozaїka

Нагороди

Премія YUNA-2015 у номінації «Відкриття року»

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код